YKS Tercihlerinde Puan Mı Önemli, Sıralama Mı?

Her sene YKS tercih döneminin vazgeçilmez sorusu olan “Tercihlerde sıralama mı önemli yoksa puan mı?” oluyor. Bazen ise bu soru Puanım tutuyor fakat sıralamam tutmuyor veya sıralamam tutuyor fakat puanım tutmuyor. Bu noktada yapmalıyız? şeklinde oluyor. Tercih Koçu olarak bu önemli soruyu sizler için nedenleri ve sonuçlarıyla değerlendirip cevaplandırdık. Siz de makalemizi dikkatli okuyarak sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Öncelikle tercih dönemlerinde ÖSYM tarafından yayınlanan üniversite taban puanları ve başarı sıralamalarının bir önceki senenin yerleştirme sonuçları olduğunu unutmayın. Dolayısıyla bulunduğunuz yılın tercih döneminde her bölümün puan ve sıralamalarında  az veya çok mutlaka düşmeler ve yükselmeler olacaktır. Lakin ne kadar düşmenin ve yükselmenin olabileceğini tahmin etmek mümkün. Bunun için tercih edeceğiniz bölümün son birkaç yıldaki üniversite taban puanları ve başarı sıralamalarına bakarak tahminde bulunabilirsiniz. Genel anlamda bir bölümde ilk %25’lik dilimde çok değişme görülmezken aşağılara inildikçe ciddi oynamalar olduğunu söylemekte fayda var. Bu yüzden tercih yaparken gelmez dediğiniz bölümler dahi olsa mantıklı düşünerek bunları da tercih listenize ekleyebilirsiniz veya kesin gelir dediğiniz bölümlere de çok güvenerek az tercihte bulunmamalısınız. Sonuçta ÖSYM tarafından adaylara 3-5 tane tercih hakkı gibi küçük bir sınırlama yerine 24 tane tercih hakkı tanınmış. Bunu da kendi yararınıza kullanmayı ihmal etmeyin.

YKS Tercihlerinde Puan Mı Önemli, Sıralama Mı?

YKS için istediğiniz kadar çok çalışın veya çok yüksek puanlar alın eğer tercih döneminde nelerin doğru, nelerin yanlış olduğunu bilmiyorsanız farketmeden de olsa hatalar yapmanız çok olasıdır.

Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli konu bölümlerin sadece puanlarına bakılıp yanılgıya düşülmemesidir. Genelde tercih edeceğiniz bölümlere puanınız tutsa dahi tercih yaparken sıralamalara da bakmak her zaman en garantili yol olacaktır. Çünkü YKS puanlarının her sene sınavın zorluk seviyesine göre değişkenlik gösterebileceğini unutmayın. Bu yüzden hedeflediğiniz bölümlerin değerlendirmesini yaparken taban puanlarının yanında başarı sıralamalarını da inceleyerek tercihlerinizi yapmalısınız.

Bazende bölümlerin sıralamalarını incelerken bazı bölümlerin belli senelerde aniden tavan puanlarının ve sıralamaların yükseldiğini görebilirsiniz. Bu konuda da çok dikkatli olmalısınız. Çünkü bir bölümün puanının yüksek olmasının tek bir sebebi olmayabilir. Örneğin bir önceki sene puanı yüksek bir aday bulunduğu şehirdeki üniversiteye gitmek için asıl puanından daha düşük bir yeri tercih etmiş olabilir. Bu ise o bölümün o seneki puanının yüksek gözükmesine sebep olacaktır. Yani tavan puanını yükseltecektir.

“Kısacası ister 4 yıllık bölüm isterseniz 2 yıllık bölüm tercih edecek olun her zaman sıralamaları esas alarak tercihinizi yapın. Unutmayın, puanlar yanıltıcıdır!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Kopyalama İzni Verilmemektedir!