Paragraf Soruları Nasıl Çözülür?

Uzun zamandır tarafımıza “Paragraf sorularında nelere dikkat edilmeli?, Paragraf soruları çözerken ne yapılmalı?, Paragraf sorularında full yapmak için taktikler nelerdir?” gibi paragraf üzerine çok çeşitli sorular oluyor. Tercih Koçu olarak bütün bu sorulara yanıt verebilmek için bu yazımızda oldukça yararlı bir içerik hazırladık.

Paragraf Soruları Nasıl Çözülür?

Paragraf soruları YKS, DGS, LGS, KPSS ve diğer pek çok sınavda adayların belki de en çok zorlandıkları ve sıkıldıkları sorulardır. Fakat en çokta paragraf sorularından net kazanmanız daha kolaydır. Tercih Koçu olarak bütün bu sorulara yazımızda cevap verdik.

İstenileni Görün

Soru kökü olarak da ifade edilebilecek bu kısımda soruda istenilen bilgi yer alır. Adayların bir çoğu bu kısıma dikkat etmemekte ve soru kaçırmaktadırlar. Paragraf sorularında en çok soru kökü okurken dikkatli olunmalıdır. Çünkü bu kısım oldukça yanıltıcı ve dikkat gerektiren kelimeler içerebilir. Örneğin soruda “yapılmamıştır” veya “değinilmemiştir” ifadeleri kullanılırken sizin ani bir dikkatsizlikte bunu “yapılmıştır” veya “değinilmiştir” olarak okumanız çok olası bir durumdur. Kısacası soru kökü sizden olumlu mu, olumsuz mu? ifadenin yanıtını istediğine çok dikkat edin.

Seçeneklere Dikkat Edin

Bir sorunun paragraf kısmını baştan sona okudunuz ve sıra seçenekleri okumaya geldi. Peki bu noktada direkt ilk doğru olduğunu düşündüğünüz seçeneği mi işaretlersiniz, yoksa seçeneklerin tamamını mı okursunuz?

Size tavsiyemiz ikinci durumu tercih etmeniz. Çünkü öğrencilerin yaptığı en büyük hatalardan biriside sorularda verilen seçeneklerin tamamını okumamalarıdır. Paragraf sorularının çoğunda cevaplar birbirine çok yakındır ve yanlış cevapların sebebi de bu hatalar yüzünden oluşur.

Zamanınız kısıtlı olabilir, çözmeniz gereken çok fazla paragraf sorusu olabilir veya sorulardan sıkılmış olabilirsiniz. Lakin okuduğunuz ve bildiğiniz sorulara dikkatsizlikten dolayı yanlış cevap vermek daha fazla acı verici bir durum olacaktır. Pek çok öğrenci gibi bu hataya düşmemek için size tavsiyemiz sorularda verilen tüm seçeneklere göz atın.

Anahtar Kelimeleri Kullanın

Soruyu defalarca kez okumanıza rağmen herhangi bir şey anlamadığınız durumlarda paragraf içerisinde sıklıkla geçen veya vurgulanmak istenen anahtar kelimeyi bulmak sizi çözüme götürebilir. Anahtar kelimeler genellikle kendinden önce gelen cümleler tarafından desteklenir ve paragrafın orta ile son kısımlarında sıklıkla rastlanır. Bu bilgilerden hareketle size problem olan soruların üstesinden gelebilirsiniz.

Soruları Parçalamayın

Pek çok aday paragraf sorularını çözerken soruların ortasında veya 1/3’lük kısmından çözmeye başlamayı tercih ediyor. Böylelikle zamandan tasarruf ederek daha hızlı olabileceğini düşünüyor. Fakat durum hiçte düşünüldüğü gibi olmamakta.

Paragraf sorularının en büyük sıkıntısı kendi içerisinde anlam bütünlüğüne sahip olmalarıdır. Eğer bir paragrafın ortasından başlarsanız bu anlam bütünlüğünü kaçırma ihtimaliniz çok yüksek olur ve soruya yanlış cevap verirsiniz. Bu hatadan kaçınmak için soruları parçalamayın ve her zaman sorunun başından sonuna kadar okumayı tercih edin.

Önyargılı Olmayın

Uzun sorular bütün adayların ortak problemi. Hatta bu bazen o kadar büyük bir problem haline gelebilir ki o soruyu boş bırakabilirsiniz. Fakat atlanılmaması gereken en önemli nokta; uzun soruların daha kolay olduğu ihtimalidir.

Soru yazarları, ÖSYM ve çeşitli yayınların yazarları sınavları hazırlarken her zaman soru zorluk seviyelerinin dengede olmasına özen gösterir. Bunun için eğer bir paragraf sorusu çok uzun bir paragrafa sahipse bu soruyu zorlaştırmanın anlamsız olduğu düşünülerek adaydan kolay cevaplar istenir. Siz de sınavlarda bu bilgiyi unutmadan uzun paragraf sorularına izlenimlerinizi değiştirerek soru kaçırmamış olursunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu