Fizik Nasıl Çalışılır? – Fizik Çalışma Taktikleri

Fizik nasıl çalışılır? sorusunu merak edenlerden veya fizik çalışma taktikleri arayanlardansanız bu yazımız tam size göre.

Fizik Nasıl Çalışılır?

Fizikten çoğu zaman haz etmemiş olabilirsiniz veya öğretmenlerinizin tutumlarından, etrafınızın önyargılarından etkilenip nefret etmiş olabilirsiniz Bunun sonucunda stresli ve kaçamak bir öğrencilik dönemi geçiyor olma ihtimaliniz çok yüksek. Peki bu her zaman böyle mi devam edecek? Tabii ki hayır! ✋

Tercih Koçu olarak fizikle bugüne kadar barışık olamamış veya fiziğe nasıl çalışacağını bilmeyen herkes için mükemmel bir rehberlik yazısı hazırladık Siz de yazımızı dikkatli bir şekilde okuyarak ve uygulayarak adeta bir fizik profesörüne dönüşebilirsiniz. ?

Fizik Çalışma Taktikleri

Önyargılarınızdan Kurtulun

Öğrencilerin bir çoğunun fiziği sevmemesinin nedenini dersin içerisinde yer alan ağır sayısal işlemleri ve formülleri sebep olarak gösteriliyor. Öncelikle yapılan bu değerlendirmenin çok yanlış olduğunu söyleyelim Neden mi?

Çünkü fizikte yer alan tüm denklem ve formüller aslında çok basite indirgenebilecek düzeyde ve hepsinin bir çıkış kaynağı var Eğer bu formüllerin nasıl meydana geldiğini bilmezseniz fizikte formül ezberlemek sizin için bir ızdırap haline dönüşebilir Bu yüzden öğrencilere tavsiyemiz fiziği sevmek ve önyargılarından kurtulmak için her konunun içerisine merak ile bakmaları Böylelikle fiziği ders olmaktan çıkarıp özümsemiş olursunuz. Yaptığınız bu merakla bakma işi belki vaktinizi alabilir fakat unutmayacağınız bilgileri de beraberinde getirir. ?

Ezberlemeyin, Uygulayın

Fizik başlı başına doğanın hareketleridir desek yanlış olmaz Etrafınızda gördüğünüz her türlü hareketler, uygulamalar ve bir çok şey fiziğin kendisini anlatır. ⚡️ En basit örneklemeyle, günlük olarak kullandığımız arabalar, trenler, uçaklar ve deniz araçları insanoğlunun fizik uygulamalarıyla çözümlediği ürünlerdir. ????✈️?Durum böyleyken ve bütün bu fizik olaylarının bizzat içerisinde yer alıyorken bundan kaçamazsınız. ?‍♂️ Bunun yerine her öğrendiğiniz yeni bilgiyi gerçek hayatta nasıl uygulandığını bulmaya çalışmalısınız. Böylelikle fizik artık her gün yaptığımız günlük bir işe dönüşecektir. ?

Görselleştirme Tekniğini Kullanın

Fizik dersinde başarılı olmak için en iyi yöntemlerden birisi de görselleştirme tekniğini kullanmaktır. Peki nedir bu görselleştirme tekniği? ?️‍♂️

Örneğin makineler konusunu öğreniyorsunuz. Bu sırada zihniniz de makinelerin çalışma mantığını kurgulamalı veya bir kağıda bu mantığını şematize etmelisiniz. ✏️ Özellikle bunu yaparken renkli kalemler kullanarak şemaları daha canlı kılabilirsiniz Böylelikle formüllerin nasıl uygulandığını görsel olarak kavramış olursunuz.

Fizik Nasıl Çalışılır?
Fizik Nasıl Çalışılır?

Zihinsel Aktivitelerinizi Arttırın

Fiziğin yoğun uğraş gerektiren bir ders olduğunu kabul ediyoruz fakat yapılamayacak bir derste değil. Özellikle son yıllarda MEB ve ÖSYM orantılama, kıyas yapma, fark bulma ve yorumlama tipi sorulara ağırlık vermiş durumda. ⁉️ Hal böyle olunca bu soru tiplerine daha ağırlık vermeniz gerekiyor. Bunun için gün içerisinde zihinsel olarak fizik egzersizleri yapmayı ihmal etmeyin. Beyniniz belli bir süreden sonra bu tempoya uymaya başlayacak ve yeni nesil sorular size daha kolay gelecek. ?

Matematiksiz Fizik Olmaz

Soruları çözerken bütün formülleri biliyor olabilirsiniz fakat matematikte en küçük zayıflığınız fizikte sizi hüzne uğratabilir. Matematik ile içselleşen fizik dört işlemle yapılabilecek kadar kolay değil Fiziğin bazı konularında türev, integral gerektiren hesaplarla karşılaşabileceğinizi unutmayın. Örneğin yoğunluk sorularında sıklıkla kullanılan matematik konusu oran-orantıdır.

Eğer matematikte eksik konularınız varsa öncelikle bu konuları pekiştirmeli daha sonrasında fiziğe ağırlık vermelisiniz. Fakat bunu yaparken de fiziği ihmal etmeyin.

İpleri Sıkı Tutun

Eğer 9. sınıf veya 10. sınıftaysanız baştan ipleri sıkı tutmaya özen gösterin. Çünkü fizikte konular zamanla çok soru çözerek ve örnek görerek kavrandığı için önceden bol pratik yapmış olmanız önemli sınavlara fizik sorularını daha hızlı çözebileceğiniz anlamına gelecektir Fakat son sınıftaysanız veya mezunsanız da korkmanıza gerek yok. Zamanınızdan biraz feragat ederek sizlerde arayı kapatabilirsiniz.

Seviyenize Göre Hareket Edin

Fizikte çok kolay sorularda görmek mümkün, çok zor sorularda. Durum buyken eğer temeliniz zayıfsa zor sorulara yüklenmek size hiç bir getirisi olmaz. Öncelikle fizikte deneme çözerek kendinizin hangi seviyede olduğunu görün Ardından seviyenize göre çalışma programı düzenleyin. Eğer orta veya üst seviye bir fizik birikiminiz varsa da bol bol antrenman yapmaya çalışın.

Çözümlü Örnekler Yol Göstericidir

Bir fizik soru bankası alacaksanız her şeyden önce çözümlü olup olmadığına dikkat edin. Çünkü fizikte çoğu sorunun çözümleri diğer derslere göre uzun olabiliyor. Uzun olan bu çözümler de beraberinde karmaşıklığı getirebiliyor. Çoğu öğrenci de fizikte soru çözümü yaparken işlem hatalarıyla boğuştuğunu söylüyor. Bu yüzden tavsiyemiz çözümlü içeriklere sahip olmanız. ‼️ Hatta video çözümlü bulabilirseniz bu daha da iyi olacaktır. ?

Dikkatsizliğe Yer Vermeyin

Öğrencilerin her derste olduğu gibi fizikte de en kötü düşmanınız dikkatsizliktir. Özellikle bu fizikte daha fazladır. Çünkü bir andan uzun matematik işlemlerini yaparken diğer yandan ise formülleri hatırlamaya çalışırsınız. Tam da bu sırada karmaşıklıklar baş gösterir.

Fizikte soru tipi diğer derslere göre daha fazladır. Çünkü soru içerisinde en küçük bir anlatım farklılığıyla soru bir anda değişebilir. Gördüğünüz her soru çözdüğünüz bir sorunun çok benzeri olabilir fakat sakın yanılmayın. Bunun için yukarıdaki maddelerimizde de belirttiğimiz gibi her soruyu yavaş, dikkatli ve şematize ederek okumalısınız. ✍️

Pes Etmek Yok

Fizik dersine çalışmaya başlayarak 1-0 önde başladığınızı hatırlatırız Her öğrenci buna cesaret edemiyor. Geçmişe baktığımızda bilim insanlarının büyük çoğunluğu küçüklüklerinde zeka geriliği teşhisi konulan, aptal denilen, alay edilen ve hayatı zorluklar içinde geçen insanlardı. ⏳ Onlar bu olumsuzluklara rağmen pes ettiler mi? HAYIR! Her yapamayışınızda aklınıza bu değerli bilim insanlarının zorlukları gelsin. Bazen bir soruyu iki kere, üç kere belki de on kere çözmeniz gerekecek ama sonunda o soruyu çok iyi anlayacağınızdan emin olun. ?

Not Kartları Oluşturun

Yolda, dinlenirken, teneffüste, evde ve çok çeşitli aktiviteler yaparken yanınızda muhakkak çalışmak için fizik not kartları olsun Kendiniz nasıl anlayabiliyorsanız kartlarınızı o şekilde dizayn edin. Çoğu zaman renkli ve fosforlu vurgulamalar yaparakta kartlarınızı daha verimli hale getirebilirsiniz. Böylelikle en küçük zamanınızı dahi değerlendirmiş olursunuz. ?

Defter Tutmaya Çalışın

“Söz uçar yazı kalır” diye boşuna söylenmemiş. Her derste olduğu gibi fizikte de mutlaka öğrendiklerinizi her ayrıntısına kadar yazdığınız bir defteriniz olsun Daha sonra bu defteri düzenli bir şekilde doldurmaya gayret gösterin. Okulda, dershanede öğrendiklerinizi daha sonradan tekrar etmek için bu defteri kullanın Özellikle denemelerde, soru kitaplarında gördüğünüz ilginç veya zor sorular varsa bunları defterinize geçirin.

Çok Soru Tipi Görün

Yukarıda da söz ettiğimiz gibi fizik soru tipi sayısı bakımından oldukça zengin bir derstir. Eğer her soru tipinden en az 3-4 soru görmediyseniz hemen çalışmalara başlayın. Çok soru tipi görmenin en önemli güzelliği ise sizi sınavlara karşı güçlü hissettirecektir. Sınavlarda soruları çözerken kendinizden emin olarak işlemler yaparsınız. ?

Güncel Konuları Takip Edin

Fizik hayatımız her alanında olduğunu söylemiştik. Bu yüzden fizik konu bakımından oldukça fazla bir derstir. MEB müfredatında da günlük kullandığımız fiziğin bir kısmı yer alır. Bu müfredat ise her sene bazı değişikliklere uğrar. Eğer güncel müfredatı takip etmezseniz nereye gideceğini bilmeyen gemi gibi olursunuz. ⚓️ Tercih Koçu olarak YKS adayları için “TYT Fizik Konuları” ve “AYT Fizik Konuları” oluşturmuştuk. Siz de YKS adayıysanız içerikleri incelemeniz nelerden sorumlu olduğunuzu bilmeniz için faydalı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Kopyalama İzni Verilmemektedir!