Trend

Hukuk Okumak – Hukuk Fakültesi Hakkında Her Şey

Bu içeriğimiz yazılı kaynak olmasının yanında farklı bir içerik olarak video röportaj şeklinde de hazırlanmıştır. Dilerseniz onu da izleyebilirsiniz.

YKS‘ye hazırlanan bir çok adayın hayalidir hukuk okumak. Peki Hukuk okumak ne anlama geliyor? Tercih Koçu olarak bu ve diğer pek çok sorunun cevabını sizler için hazırladık. Ek olarak hukuk fakültesinin iyi ve kötü yanlarına, hukuk fakültelerinin içeriği ile işleyiş şekillerine de değindik. Hukuk okumak için nedenler veya hukuk okumamak için nedenler ile hukuk fakülteleri hakkında her şey bu yazımızda ⚖️

Kimler Hukuk Okumalı?

Öncelikle hukukun basite alınabilecek bir bölüm olmadığını söyleyelim. Genellikle eşit ağırlık puan türünde yeterli puana ve sıralamaya sahip her aday bu bölümü tercih edebilecek olsa da analitik düşünme, araştırma kabiliyeti yüksek, okumayı seven ve hitabeti yüksek kişilerin hukuk tercih etmesi kendileri için daha avantajlı olacaktır. Lakin bu yetilere sahip olmasanız da zamanla kendinizi geliştirerek kazanabilirsiniz. Bunun için sadece şu kişiler hukuk tercih edebilir gibi bir sınırlama yapmayalım. ?

Hukuk Okumak Mantıklı Mı?

Günümüzdeki trendlerine baktığımızda çoğu üniversite adayının hukuk alanlarına yönelmek istediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunun sebebi olarak da artan nüfus yoğunluğu ve farklı bir çok sebep gösterilebilir.

Bütün bunların yanında eğer hukuk alanını seven ve mesleğinizi layıkıyla yapabilecek birisi olduğunuza inanıyorsanız hukuk okumanızı tavsiye ederiz.

Hukuk Okumak İçin Hangi Üniversite?

Ülkemizde artan üniversite sayısı ile birlikte artık üniversite öğrencisi olmak ve istenilen bölüme yerleşmek çok kolay olmaya başladı. Durum böyleyken de üniversite adaylarının tercih zamanında daha fazla araştırma yapması zorunluluk haline geldi.

Tercih Koçu olarak adaylara tavsiyemiz üniversiteden ziyade fakülte bazında inceleme yapmalarıdır. Her ne kadar okuyacağınız üniversite önemli olsa da fakültelerdeki akademisyenler, ders programları ve çeşitli etkenler daha önemlidir.

Nasıl ki; bir insandan bütün işler için yetenekli olmasını beklemek hatalı olursa, bir üniversiteden de bütün bölümler için çok iyi olmasını beklemek doğru olmaz. X üniversitesi hukuk alanında iyiyken, Y üniversitesi sanat alanında daha iyi olabilmektedir. Kısacası fakülte bazlı araştırma yapmak her zaman daha etkin bir araştırma yolu olacaktır.

Vakıfta Hukuk Fakültesi Mi, Devlette Hukuk Fakültesi Mi?

Tercih zamanı adaylardan en çok aldığımız sorulardan birisi de; “Vakıf üniversitesinde mi hukuk okumalıyım, devlet üniversitesinde mi hukuk okumalıyım?” oluyor. Eğer vakıf üniversiteleri ve devlet üniversiteleri arasında da tercih yapmak gerekecekse; devlet üniversitelerinin iş hayatı için her zaman daha garantici yol olduğunu söylemeden geçmeyelim. Çünkü iş hayatında belli başlı kaliteli vakıf üniversitelerinin haricinde herhangi bir vakıf üniversitesinden mezun olduysanız size karşı farklı bir bakış açısı oluşabilir. Her ne kadar yanlış bir yaklaşım olarak bu durumu tasvip etmesek de, ülkemizde vakıf üniversitelerinin yeni yeni yaygınlaşmasına bağlı olarak insanların vakıf üniversitelerine karşı düşüncelerinin değişmesinin uzun bir zaman alacağını belirtelim.

Hukuk Okumanın Faydaları

Öncelikle her hukuk fakültesini bitiren aşağıda yazdığımız nitelikleri kazanacaktır diye kesin bir kanıda bulunamayız fakat hukuk mezunu kişilerin çoğunda saydığımız nitelikler görülebilir. Aşağıda yazılanların çoğu manevi olarak size getirisi olanlardır. Maddi yönden getirilere değinilmemiştir.

Okuma Alışkanlığı Kazanırsınız

Hukuk okurken çok fazla kitapla içli dışlı olacağınızdan ve bir süre sonra artık kütüphaneler sizin eviniz olacaktır. Tabii bu okuma alışkanlığı kazanmak için hukuk okumalısınız demek değildir. Hukuk okumanın size fazladan getirdiği bir avantajdır. ?

Düzenli Çalışma Yetisine Sahip Olursunuz

Hukuk fakültesinde okurken asla bir sınavı çalışmadan geçemeyeceğiniz için tembel bir öğrenci olarak fakülteye girseniz dahi dört yıl sonra adeta bir deha olarak mezun olabilirsiniz. Hukuk okurken de hocalarınız bu konuyu size zamanla çok iyi öğretecektir. ?

Analitik Düşünür ve Yorumlarsınız

Hukuk fakültesinde neredeyse bütün sınavlar sizin belirli bir olay kurgusu sonucu düşüncelerinizi ve yorumunuzu ölçmeye yöneliktir. Kısacası çoktan seçmeli veya ezberle yap mantığındaki sınavları unutun Durum böyle olunca da 4 yıl sonra istemsiz olarak dahi olsa analitik düşünme kabiliyetiniz gelişecektir.

Hukuk Okumak
Hukuk Okumak

Hukuk Fakültesinde Dersler

Her bölümde olduğu gibi hukukta da dersler “zorunlu dersler” ile “seçmeli dersler” olarak ayrılır. Bir çok üniversitede ilk yıldan öğrencilere ders seçme hakkı verilmezken hukuk ders programına göre hareket edilir. İlerleyen yıllarda ise öğrenciler hedefleri/alanları doğrultusunda dersler seçebilmektedir. Özellikle hukukta seçmeli ders kavramı büyük önem taşımaktadır. Çünkü hukuk öğrencilerinin temel derslerinin yanında siyasi, psikoloji ve felsefi konularda da söz sahibi olması kişinin mesleki yaşamı için gereklidir. Derslerin yanında hukuk terminolojisine hakim olmak ve kelime hafızanızı geliştirmek için ise çoğu hukuk öğrencisi boş zamanlarında kitaplar içerisinde boğuştuğunu görürsünüz.

Derslerin zorluğunun, sınavların zorluğunun diğer bölümlere göre de fazla olduğunu belirtelim. Çünkü hiç duymadığınız/görmediğiniz çok sayıda yeni bilgi sizleri bekliyor olacak.

Genellikle hukuk fakültesinde ilk yılAnayasa Hukuku“, “Medeni Hukuk“, “Bilgisayar Enformatiği“, “İktisat“, “Hukuka Giriş” gibi temel dersler öğrencilere sunulur. İkinci yıl ise “İdare Hukuku“, “Borçlar Hukuku Genel Hükümler“, “Genel Kamu Hukuku“, “Ceza Hukuku“, “Kamu Maliyesi“, “Genel Devlet Teorisi” ve bazı seçmeli dersler karşımıza çıkmaktadır. Üçüncü yıl ise derslerin zorlukları artarak “Eşya Hukuku“, “İdari Yargılama Hukuku“, “Borçlar Hukuku Özel Hükümler“, “Ceza Hukuku Özel Hükümler“, “Ticaret Hukuku“, “Vergi Hukuku“, “Medeni Usul Hukuku” ve bazı seçmeli dersleri görürüz. Son yıl ise “İcra İflas Hukuku“, “Miras Hukuku“, “Milletler Arası Özel Hukuk“, “Kıymetli Evrak Hukuku“, “Ceza Usul Hukuku“, “İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku“, “Deniz Ticaret Hukuku” ve bazı seçmeli dersler ile 4 yıllık hukuk eğitimi tamamlanır.

Yukarıdaki zorunlu dersler genellikle her üniversitede aynıdır fakat alınan derslerin kalitesi, öğrenim imkanları gibi faktörlerle alınan eğitimin seviyesi her üniversitede farklılık göstermektedir. Hukuk fakültesi adaylarına bunun için tavsiyemiz üniversite tercihlerini yaparken çok iyi araştırma yapmaları, mezunlara/öğrencilere akıllarındaki soruları sormalarıdır. Çünkü aldığınız eğitimin kalitesi sizinde mesleki kalitenizi etkileyecektir.

Hukukta Kaç Kredi İle Mezun Olunuyor?

Diğer pek çok bölümde olduğu gibi hukuk fakültesinde de seçmeli ve zorunlu derslerin toplamıyla Avrupa Kredi Transfer Sistemi‘ne uygun olarak 240 kredi ile mezun olunmaktadır.

Hukukta Zorunlu Staj

Hukuk fakültesini tercih ettiniz, 4 yılın ardından diplomanızı aldınız. Peki her şey bitti mi? ? Maalesef , hayır.

Mezun olduktan sonra stajyer avukat unvanına sahip olursunuz. Dolayısıyla avukatlık yapmak isterseniz bunun için bir yıl zorunlu staj yapmalısınız. Eğer savcı olmak veya hakim olmak gibi bir düşünceniz varsa da bu süre iki yıl olmakla beraber çeşitli sınavlarda sizi beklemektedir.

Hukuk Okumak İçin Ne Yapılmalı?

Üniversiteye hazırlanan adayların çoğundan “Hukuk okumak için ne yapmalıyım?“, “Hukuk okumak için lisede ne yapmalıyım?“, “Nasıl hukuk kazanılır?” tarzından sorular ile karşılaşıyoruz. Buna da değinmeden geçmeyelim.

Aslında çok merak edilen bir soru olmasına rağmen bunun uzun ve karmaşık bir cevabı yok. Çünkü tek bir cevabı var. O da “çok çalışmak

Hukuk fakültesi puanları diğer bölümlere göre biraz yüksek olduğu için ve hukuk fakültesine girebilmeniz için YÖK’ün belirlediği baraj sınırlamasını geçmeniz gerektiği için düzenli ders çalışmanız, özellikle eşit ağırlık puan türünün getirdiği derslere yoğunluklu çalışmanız bu soruya cevap arayanlar için en iyi yöntem olacaktır.

Ek olarak eğer YKS’ye hazırlanan adaysanız sizin için hazırladığımız “YKS Çalışma Programları” içeriğimizi inceleyebilirsiniz. İçeriğimiz de her puan türü için çalışma programına yer verdik. Özellikle programda yer alan derslerin zorluklarına göre hafta hafta sıralama yaptık. Merak edenler için; programdaki konuların tamamı güncel MEB müfredatına göredir.

Hukuk Okumak İçin Nedenler

Bitmeyecek Meslek Olması

İnsanlık var olduğu sürece adalet arayışlarının bitmeyecek olmasını göz önüne bulundurduğumuz zaman hukuk alanında meslek icra edenlere olan ihtiyaçlarda bitmeyecek gibi gözüküyor.

Yüksek Lisans Alanları Çok Geniş Olması

Hukuk fakültesinden mezun olduğunuz zaman eğer bir yüksek lisans yaparak kendinizi geliştirmek isterseniz önünüzde çok fazla alan olabiliyor. Bu oran diğer bölümlerle karşılaştırıldığı zaman oldukça fazla gözüküyor.

Çok Fazla Meslek Dalına Hitap Ediyor Olması

Bu başlığa giriş yapmak için hukuk fakültesi mezunları nerelerde çalışabilir? sorusuna cevap verelim. Böylelikle mezunların ne kadar fazla alanda çalıştığını görerek hukuk fakültesinin zenginliğini anlayabilirsiniz.

Hukuk fakültesinden mezun olan bir kişi;

  • Avukat,
  • Savcı,
  • Hakim,
  • Akademisyen,
  • Noter,
  • Bakanlık uzmanı ve müfettişi,
  • İcra müdürü,
  • Hukuk müşaviri,
  • Kaymakam

gibi çok fazla alana hitap edebiliyor. Durum böyle olunca da hukuk okumak daha da değerleniyor.

Saygın Meslek Olması

Günümüzde tıp, mühendislik, öğretmenlik gibi saygın mesleklerin yanında hukukta önemli bir yer ediniyor. Her ne kadar son yıllarda hukuk fakültesinden mezun olanların sayısı artsa da bu hukukçulara olan saygınlığı etkilemiyor. Çünkü yapılan işin zorluğu ve hassaslığı düşünüldüğünde insanların bu mesleğe olan ilgisi farklı oluyor.

Maddi Getirisinin Fazla Olması

Eğer bu mesleğin zorluğuna katlanırım fakat maddi yönden de rahat etmek isterim dersen hukuk okumanı öneriyoruz. Fakat alanında iyi ve kaliteli olacağına inanıyorsan. Çünkü her geçen gün artan hukuk fakültelerinin sayısı ile piyasada çok fazla mezun kişi yer aldı. Bunun getirisi olarak da düşük maaşlar, elverişsiz çalışma koşulları gibi olumsuz etmenler çoğaldı. Yine de bu hukuk alanında iyi bir maddi getiri elde edebileceğiniz gerçeğini değiştirmiyor.

Olaylara Bakış Açınızın Değişik Olması

Hukuk okumanın maddi getirisinin yanında manevi getirilerinin de olduğunu unutmamak lazım. Örneğin çok iyi şekilde anayasaya hakim olabilecek ve bürokratik işler sizin için daha anlaşılır hale gelebilecek. Böylelikle arkadaş ve akraba çevrenizde alanınızla ilgili yaşanan olaylara daha farklı bir bakış açısıyla değerlendirebileceksiniz.

Hukuk Okumamak İçin Nedenler

Zorlu Eğitim Sürecinin Olması

Sosyal medyada gezinirken veya etrafınızda hukuk okuyan birisine denk geldiğinizde bitmeyen sınav dönemlerinin ve uzun çalışma saatlerinin olduğunu görmüşsünüzdür. Hukuk fakültesinde derslerin zorluğunun diğer bölümlere göre bir tık fazla olduğunu itiraf etmeden geçmeyelim. Özellikle fakülteye ilk başladığınız zamanlar hukuk terminolojisine uzak olmanızın getirdiği zorlukla bu sıkıntılı süreçler sizin için daha da artacaktır.

Hukuk Kazanmanın Giderek Zorlaşması

Son yıllardaki istatistikleri incelediğimizde YKS’ye hazırlanan pek çok adayın hedefi hukuk oluyor. Peki hukuk kazanmak kolay mı?

Dilerseniz “Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları” sayfamızdan hukuk fakültesi için gerekli hukuk taban puanlarını inceleyerek bunun cevabını siz verebilirsiniz.

Çok Fazla Girişkenlik ve Bilgi Birikimi İstemesi

Yukarıdaki maddelerimizde hukuk alanının maddi getirisinin fazla olduğunu fakat bunun için çok fazla çalışma gerektiğinden söz etmiştik. İşte bu çok fazla çalışma gerektiren koşullardan biriside girişken olmanızdır. Sahip olduğunuz davalarda kendinizden emin olsanız dahi eğer kendi halinizde ve sessiz olmayı tercih ederseniz olayın sizin aleyhinizde sonuçlanabileceği yüksek ihtimal. Bunun için davalarınızın hakkını vermek ve adınızdan söz ettirmek için girişken ve mevzuatları çok iyi bilen birisi olmalısınız.

Hassas Bir Meslek Olması

Her ne kadar size verilen kanunlar çerçevesinde adaleti sağlayacak olsanız da çoğu zaman adli olaylarda en küçük detaylar dahi duruşmaları değiştirebiliyor. Bu yüzden savunduğunuz kişileri veya karar verici olduğunuz durumlarda kararını vereceğiniz olayları çok iyi irdelemeniz gerekebilecek.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu