Geometri Nasıl Çalışılır? – Geometri Çalışma Taktikleri

Geometri sayısal alanda kimine göre en zevkli kimine göre ise en zorlayıcı derstir. Çoğu zaman matematikte iyi olan kişilerin dahi geometride zorlandığını görebilirsiniz. Çünkü geometride sayısal işlemlerin yanında uzayda boyutsal olarak düşünmeyi gerektiren konuları da içerisinde barındırır Peki bunlar dikkate alındığında geometriye nasıl çalışılır?, geometri soruları nasıl çözülür? veya geometri konuları nasıl öğrenilir? gibi çok çeşitli sorular aklınıza gelebilir. Biz de Tercih Koçu olarak bütün bu soruları yok etmek için en iyi geometri çalışma taktiklerini sizin için derledik. ?

Geometri Nasıl Çalışılır?

Geometri mantık, pratik düşünme, şekilsel algı gibi birçok özelliğin bir arada olduğu ve öğrencilerin genellikle zorlandığı bir daldır. Fakat bu “geometri zor bir derstir” demek değildir Çoğu zaman geometri de başarılı olmak için şekil özellikleri üzerinden sorulan bazı belli kuralların mantığının oturtulması gerekmektedir. Geometri tamamıyla kavrandığı zaman açıkçası bir çeşit bulmacaya dönüşmekten farksızdır ancak bunun için iyi bir çalışma yapılması çok sayıda soru çözülmesi gerekir.

Geometri Soruları Nasıl Çözülür?

Geometride başarısız olan öğrencilerin geneline baktığımızda en büyük yaptıkları hata saatlerce konu çalışmaya çalışmalarıdır. Dikkat ederseniz “çalışmaya çalışmak” dedik çünkü geometri yapısı gereği oturup kitap okunur gibi çalışılacak bir ders değildir. Aynı matematik veya fizik derslerinde olduğu gibi bir konuyu öğrenmek için öncelikle o konunun belli başlı kısımları taranmalı ve sonrasında soru çözümleri üzerinden konu pekiştirilmelidir.

Eğer geometri soru çözümleri için küçük bir not vermek gerekirse; konuları ilk çalışmaya başladığınızda yanınızda formül kağıdı bulundurmanızı tavsiye ederiz. Bunu geometrideki formüllerin diğer derslere oranla fazla olduğunu ve sizin geometriye böylelikle ısınabileceğinizi düşünerekten söylüyoruz. Çünkü çoğu öğrenci yeni konu çalışırken hızlı davranmakta ve anlık olarak zihninde tuttuğu formüllerle işlem yapmaktadır. Daha sonrasında ise bu formüller unutulmaktadır. Fakat konuları ilk öğrenirken korkmadan formül kağıdınızı yanınızda bulundursanız sadece soruları kavramaya odaklanacak ve formül hatırlama derdine düşmeyeceksiniz. Konuları pekiştirmeye başladıktan sonra da artık formüller siz soruları okurken aklınıza gelmeye başlayacaktır.

Geometri Çalışma Taktikleri

“Geometri çalışma yöntemleri nelerdir?” Gelin bunu parça parça açıklayalım.

Şekilleri Taramayı Öğrenin

İster geometri çalışıyor olun isterseniz geometri sorusu çözüyor; geometriye dair göreceğiniz bütün şekillerde öncelikle şekli iyi bir şekilde tarayarak şekil üzerindeki hakimiyetinizi sağlamaya çalışın . Örneğin düzensiz bir şekil sorusu sorulduğu vakit bu şekli bazı doğrular çizerek üçgen, kare, dikdörtgen gibi parçalara ayrıştırıp çözümü kolaylaştırmaya çalışın. Yukarıda da dediğimiz gibi geometri bulmaca gibi olduğu için çoğu sorunun çözümüne böylelikle ulaşabilirsiniz. Bu yüzden şekil üzerinde hakimiyetin sağlanması oldukça önemlidir.

Geometri Nasıl Çalışılır?
Geometri Nasıl Çalışılır?

Sihirli Açılara Dikkat Edin

Geometride şekilleri taramanın yanında açılara da çok iyi hakim olmanızı öneririz. Çoğu sorunun cevabının açıların birbirleriyle olan ilişkisinde gizli olabileceğini unutmayın. Bu yüzden konu çalışırken açıların kendi içindeki kurallarına ve birbirleriyle olan bağlantılarına ayrı bir önem göstermenizi tavsiye ederiz. Aynı durum bazı özel şekiller içinde geçerlidir. Kare, dikdörtgen, beşgen, altıgen bunlardan sadece bazılarıdır. En başta dediğimiz gibi bu kuralların iyice pekiştirilip zihne kaydedilmesi için bolca soru çözülmelidir.

Uzayda Düşünmeyi Öğrenin

Geometri yukarıda söz ettiğimiz gibi sadece şekil ve açılardan mı ibarettir? Tabii ki hayır! Geometrinin en önemli konularından birisi de uzay geometrisidir. Bu yüzden geometri adına karşılaşabileceğiniz pek çok konuda ve soruda 3 boyutlu ifadelere rastlamanız çok olasıdır.

Uzay geometrisi sınavlarda ve okullarda üzerinde sık durulan bir konu olma özelliğe sahiptir. Geometrik uzayda şekiller arasında hacim, alan, açı ve uzunluk ilişkilerini inceleyen kendine özgün yöntemler vardır. Uzay geometrisinde alışılmış geometrinin 2 boyutlu düzleminden çıkılarak X, Y, Z ekseninde çalışıldığı için zihninizde mutlaka 3 boyutlu düşünme becerinizi geliştirmelisiniz.

Çok Soru Tipi Görün

Geometri sayısal bir ders olmasından dolayı sözel dersler gibi sınırlı soru hacmine sahip değildir. İstenildiğinde bir konunun bir parçasından yüzlerce soru türetilebilir. Geometri adına ne kadar çok soru görürseniz gerçek sınavlarda da hata yapma şansınız o kadar azalacaktır. Yeni nesil soru tiplerinin hayatımıza girmesiyle de kalıp sorular tarihe karıştığı için durmadan kendinizi geliştirmek için bu yeni sorularla içli dışlı olmanızı tavsiye ediyoruz. Özellikle YKS’ye girecek öğrenciyseniz ve yeni bir kaynak kitap alacaksanız “TYT Geometri Kitap Önerileri” ve “AYT Geometri Kitap Önerileri” sayfalarımıza bakmanızı kesinlikle öneririz.

Ders Kitaplarını Atlamayın

ÖSYM ve MEB‘in son yıllardaki sorularına baktığımızda neredeyse MEB kitaplarıyla birebir aynı olduğunu görürüz. Öncelerden ders çalışmak için müfredat kitaplarının dışında yüzlerce kaynak kitaba başvurulurdu. Fakat son yıllardaki değişikliklerle tüm odaklar ders kitaplarına çevrildi. Durum böyle olunca da öğrencilere tavsiyemiz mutlaka ve mutlaka ders kitaplarındaki soruları ve örnekleri dikkatli bir şekilde çalışmalarıdır. Gerekirse bu soruları bir deftere de not alarak ilerleyen zamanlarda bu notlara göz atılması sağlanabilir.

Not Kağıdı Oluşturun

Geometri diğer sayısal dersler gibi formüllerin yoğun olduğu bir ders olmasının dışında açılar için çok çeşitli kurallarında olduğu bir derstir. Bu yüzden bir soruyu çözmek için bilmeniz gereken çok fazla formül ve kural olabilir. Bunların öğrenilmesi de uzun bir zaman aldığı için kendinize bir formül kağıdı hazırlayıp zaman zaman okulda, otobüste veya dinlenirken bu kağıda göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Zor ve bilgi gerektiren konularda mutlaka özet çıkarılması tavsiye edilmektedir. Özellikle zor anlaşılan konular için kısa ama detaylı notlar alarak bunları çalışmanızda fayda var. Kolayca anlaşılan konular için ise özet çıkarmak yerine çokça soru çözerek konuyu kavramanız daha iyi olacaktır. Sistematik şekilde yapılan çalışmalar geometri üzerinde başarınızı arttıracak ve geometride çıtanızı çok üst seviyeye çıkaracaktır.

Geometri Çalışırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir çok bilimin temelini oluşturanın geometri olduğunu unutmayın. Geometrinin asıl amacı geometrik kavramların birbirleriyle olan ilişkilerini özümsemek, şekillerle düşünmek ve üç boyutlu düşünce yapısı oluşturmaktadır. Geometri konuları kesinlikle uzun ve yorucu değillerdir. Belirli bilgiler, kurallar ve özellikler barındırmaktadır. Ders çalışırken veya soru çözerken de bunları dikkate alır ve geometrinin bir ders olmasının dışında doğanın bir parçası olduğunu da unutmazsanız gerçek anlamda başarılı olabilirsiniz.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu