Trend

Üniversiteye Başlayacaklara En İyi 10 Tavsiye

Üniversite sınavı bitti ve güzel bir bölüme yerleştiniz. Peki bu saatten sonra ne yapmanız gerektiğini hiç düşündünüz mü? İşte Tercih Koçu olarak bu yazımında üniversiteye başlayacaklara en iyi 10 tavsiyeye yer verdik. Eğer verdiğimiz tavsiyeleri uygulamayı ihmal etmezseniz bize çok teşekkür edeceksiniz. ??

İş Yükünüzü Yönetin

İş Yükünüzü Yönetin
İş Yükünüzü Yönetin

Unutmayın ki siz bir robot değilsiniz ve dinlenmeye ihtiyacınız var. Özellikle üniversitenin ilk senesinde çoğu öğrenci bir hevesle bütün etkinliklere, yarışmalara v.s. dahil olup kendini geliştirmenin telaşına kapılıyor. Fakat durum hiçte düşünüldüğü gibi değil.

Eğer iş yükünüzü önceliklendirmez ve ölçeklendirmezseniz mutsuz bir üniversite hayatı geçirmeniz kaçınılmaz bir gerçek. İş yükünüzün çok fazla olduğunu düşündüğünüz ve hissettiğiniz anda mola verdiğinizden emin olun.

İlk Senenizi En İyi Şekilde Değerlendirin

Çoğu bölümde ilk sene akademik olarak sonraki senelerden biraz daha hafif olur. Bu yüzden ilk sene tamamiyle okula gömülmeyin. Örneğin farklı bir şehre gittiyseniz bu şehri ilk sene güzel bir şekilde değerlendirin. Veya spor salonuna gidin ve kendinizi geliştirin. Son olarak çoğu öğrenci geriye baktığında ve biraz daha az iş yapmalıymışım diyor.

Haftalık Bir Bütçe Planlayın

Haftalık Bir Bütçe Planlayın
Haftalık Bir Bütçe Planlayın

Çoğu öğrenci üniversitenin ilk senesinde biraz daha özgür olduğunu düşünüyor ve harcamalarını kontrol etmeye ihtiyaç duymuyor. Eğer üniversiteden önce çalışmamışsanız, hesabınızda daha önce bu kadar para görmemiş olabilirsiniz. Ancak bunun sizi yanıltmasına izin vermeyin. Hesabınızdaki bu paraların hala mantıklı davranmanızı gerektiren bir bakiye olduğunu unutmayın.

Haftalık bir bütçe planlayın. Örneğin ne kadar harcama yaptığınız hakkında bir fikir edinmek istiyorsanız harcamalarınızı izlemek için bir uygulama kullanabilirsiniz, çünkü bu genellikle hafife aldığımız bir şeydir.

Diğer yandan eğer öğrenci kredisi veya bursu alacak olursanız bunu da kontrol etmeyi iyi bilmelisiniz. Öğrenci krediniz geldiğinden, hepsini bir kerede harcamanız gerektiği anlamına gelmez. Oturup ne kadar paraya sahip olduğunuza ve ne harcadığınıza bakmak için yarım saatinizi ayırın. Bu, gelirinizi artırmak veya harcamalarınızı azaltmak gibi bazı ayarlamalar yapmak anlamına gelebilir. Son olarak her yerde bir öğrenci indirimi isteyin. Çünkü öğrenciler ekonominin bir koludur ve kimse bu arkadaşlarımızı üzmek istemez. ??

Arkadaşlarınızla İletişimde Kalın

Eğer ailenizden uzakta bir yerde üniversite okuyacaksanız bu madde sizi daha çok ilgilendiriyor. Çünkü uzaklardayken arkadaşlarınız sizin bir aileniz gibi olacak.

Çoğu öğrenci ev, yurt arkadaşlarıyla iletişim halinde olmanın, yalnızlığı uzak tutmanın iyi bir yolu olduğunu ve herhangi bir sorun hakkında açıkça konuşmak için iyi bir şans olduğunu söylüyor.

Arkadaşlar Arasında Seçici Olmaktan Korkmayın

Arkadaşlar Arasında Seçici Olmaktan Korkmayın
Arkadaşlar Arasında Seçici Olmaktan Korkmayın

Doğruları söylemek gerekirse üniversitenin ilk haftasında tanıştığınız insanlar sizin yaşam arkadaşlarınız olmayacağını hatırlatmakta fayda var. İkinci olarak eğer henüz kimseyle tanışmadıysanız endişeye kapılmayın ve tutkal gibi insanlara bağlı kalarak arkadaş edinme telaşına girmeyin. Arkadaş edinme fikrini biraz zamana yayın ve kendinizi yararlı olabileceğini düşündüğünüz etkinliklere, topluluklara dahil edin, bir iş bulun. Unutmayın yıl boyunca en tuhaf yerlerde çok fazla arkadaş edineceksiniz. ?

Bütçenize Göre Harcama Yapın

Üniversitelerin kolektif ortamlar olduğunu belirtmiştik. Bu durum bütçe konuları içinde geçerli. Örneğin bir üniversitede oldukça zengin insanlar olabilirken, ortalama bütçeye sahip kişilerde oluyor.

Eğer siz kendinizi her zaman zengin kişilerin yaşantısına göre endekslerseniz kendinizi maddi ve manevi anlamda zora sokarsınız. Bunun için pahalı markalardan, lüks gezmelerden/oturmalardan kaçının. Ay sonuna kadar paranızı kontrol etmeyi bilin ve muhakkak zor durumlar için bir köşede para bulundurmayı ihmal etmeyin.

Dengeli Beslenmeye Özen Gösterin

Dengeli Beslenmeye Özen Gösterin
Dengeli Beslenmeye Özen Gösterin

Yapılan araştırmalara göre dengeli beslenenler kişilerde ruh sağlığının düzensiz beslenenlerden çok daha iyi olduğunu gösteriyor.

Özellikle düzensiz beslenmenin tavan yaptığı öğrencilik zamanlarında siz bu hataya düşmeyin ve kendinize beslenme programı hazırlayın. Fastfood zincirlerinden veya eve servis hazır yemeklerden kaçının. Bunlar hem cebinize hem de midenize zarar verir.

Bir çok öğrenci aylık giderlerinin çoğunun yemeklere gittiğini söylüyor. Tüm paralarını gerçekten sağlıksız yiyeceklerine ya da dondurulmuş gıdalara harcadığını belirten öğrenciler bu zamanlarda mutsuz olduklarını, kendilerini iyi hissetmediklerini ve tembel olduklarını düşünüyor.

Yemek Yapmayı Öğrenin

Önceki 2 maddeye dayanarak bu maddeyi açıklamak istiyoruz. Çünkü yemek yapmayı bilmeniz hem bütçenize katkı sağlayacak hem de dengeli beslenmiş olacaksınız. Eğer bir öğrenci evinde kalıyorsanız bu maddeyi uygulamak sizin için daha kolay olacaktır. Hatta üniversiteye başlamadan önce ailenizden veya internetten temel aşçılık becerileri edinmeye dikkat edin. Hatta kim bilir belki de bu beceriler sizi hem ortamlarda tanınır birisi yapabilir. ?

İnsanlara Dikkat Edin

İnsanlara Dikkat Edin
İnsanlara Dikkat Edin

Ne yazık ki birçok öğrenci depresyon ve anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunları yaşıyor. Son istatistiklere göre 2016 yılında 146 öğrenci hayatını kaybetti.

Özellikle bu sorunların çoğu arkadaş çevresiyle ilgili oluyor. İnsanlarla tanışırken sizi üzmeyecek, kötü alışkanlıklara, suçlara sürüklemeyecek kişiler olmasına son derece dikkat edin. Çünkü üniversiteler kolektif ortamlardır ve her tarzda insanı olması oldukça olağan bir durumdur.

Kendinize Sadık Olun

Son ve en önemli maddemizin bu olduğunu belirtmemekte fayda var. Üniversitede, öğrenciler genellikle ilk kez evlerinden uzakta yaşıyorlar ve ortama ayak uydurmak için kendilerinden taviz veriyorlar. Unutmayın, üniversite öğrencisi olduğunuz için dışa dönük olmak zorunda değilsiniz.

Birlerinin veya birisinin sizin istemediğiniz şeyleri yapmaya itmesine izin vermeyin. Gece hayatından ve sizi rahatsız eden ortamlardan kaçının.

Bir arkadaş grubunuz bir etkinlik düzenliyor olabilir ve siz buna katılmak istemiyor olabilirsiniz. Bunun için kendinizi yargılamayın ve anlayışlı olmalarını vurgulayın. Halen bunu sürdürüyorlarsa da bu kişilerle arkadaşlığınızı tekrar gözden geçirin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu