YKS’de Puanlar ve Sıralamalar Nasıl Hesaplanıyor?

Her sene yapılan YKS için en çok merak edilen “YKS’de puanlar nasıl hesaplanıyor?“, “YKS’de sıralamalar nasıl hesaplanıyor?” gibi sorularına cevap bulmak için hesaplamalar üzerine bütün detayları sizler için anlattık.

Bilindiği üzere YKS’nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT)’nden adaylara Türkçe testinden 40, sosyal bilimler testinden 20, temel matematik testinden 40, fen bilimleri testinden 20 olmak üzere toplam 120 soru soruluyor. İkinci oturum olan Alan Yeterlilik Testi (AYT)’de ise adaylara Türk dili ve edebiyatı ile sosyal bilimler-1 testinden 40, sosyal bilimler-2 testinden 40, matematik testinden 40, fen bilimleri testinden 40 soru, YDT’de ise 80 soru soruluyor.

Peki bu kadar soru ve ders içerisinden hangisinin hangisine üstünlüğü var? Soruların getirdiği puanlar ne kadar? Hangi puan türü neyi ifade ediyor? anlatmaya başlayalım.

Hangi Puan Türüne Hangi Dersler Etki Ediliyor?

Öncelikle YKS’de sorulan tüm dersler kendi içerisinde verilen cevaplara göre ayrı ayrı değerlendirilip doğru, yanlış ve akabinde net değerleri oluşturuluyor. Her puan türü ise kapsadığı dersleri referans alarak değerlendiriliyor. Örneğin YKS sayısal puan türü için TYT puanı, AYT matematik puanı, AYT fizik puanı, AYT kimya puanı, AYT biyoloji puanları sayısal puanın oluşmasına etki ettiriliyor.

Örnekteki gibi, TYT puan türünde TYT Türkçe + TYT matematik + TYT fen bilimleri + TYT sosyal bilimleri, sayısal puan türünde TYT + AYT matematik + AYT fen bilimleri, eşit ağırlık puan türünde TYT + AYT Türk dili ve edebiyatı + AYT sosyal bilimler-1, sözel puan türü için TYT + AYT Türk dili ve edebiyatı + AYT sosyal bilimler-1, AYT sosyal bilimler-2 ve dil puan türü için TYT + AYT yabancı dil dersleri puanlandırmaya katılıyor.

Ek olarak TYT barajının artık 140’tan 150’ye çıkarıldığını da unutmamak lazım. Buna göre önceki yıllarda 16 net yapan barajı geçebiliyorken bundan sonra 20 net yapan ikinci oturum olan AYT’ye girme şansı elde edecek.

YKS'de Sıralamalar Nasıl Hesaplanıyor?
YKS’de Sıralamalar Nasıl Hesaplanıyor?

YKS’de Sıralamalar Nasıl Hesaplanıyor?

Her sene aşağıda detaylı olarak anlattığımız gibi ÖSYM tarafınca adayların puan hesaplama işlemi yapılıyor ve o sene sınava giren aday sayısı referans alınarak sıralamalar oluşturuluyor. Çıkan bu değerler sınav sonucu olarak adaylara sunuluyor. Hemen ardından ise tercih dönemi başlıyor. ÖSYM tarafından ise bölüm tabloları yayınlanıyor. Fakat bu tablolar çok karmaşık olduğu için dileyen adaylar üniversite taban puanları sayfamızı inceleyebilir. Hatta ÖSYM tablosunda olduğu gibi her bölüm için taban puanının yanında başarı sıralamaları dahi sitede bulunmakta. Her sene tercih döneminde adaylara büyük kolaylık sağlayan bu değerler ile bir önceki sene hangi bölüm kaç puanla ve kaç sıralamayla öğrenci almış rahatlıkla öğrenmek mümkün.

ÖSYM tarafından yayınlanan bu tablolarda her bölüm için bir önceki yılın yerleştirme puanları ve başarı sıralamaları yer alıyor. Adaylar ise bu tablolardan hareketle tercihlerini yapıyor ve ÖSYM’ye gönderiyor. Son olarak ÖSYM bölümlerin kontenjanları dahilinde adayın tercih sıralamasını referans alarak bir bölümü tercih eden adayları yüksekten düşüğe doğru yerleştirme işlemini yapıyor. Eğer aday ilk tercihine yerleşemezse ikinciye, ikinciye yerleşemezse üçüncüye yerleştirilmeye çalışılıyor. Bu işlem adayın bir bölüme yerleşmesi için tercih listesinin sonuna kadar tekrarlanıyor. Fakat aday tercih listesindeki bölümlere yerleşmek için o bölümü tercih eden rakiplerinden daha düşük puan ve sıralama değeri elde ettiyse herhangi bir bölüme yerleştirilemiyor.

TYT Puanı Nasıl Hesaplanır?

Eğer sadece TYT Puan Hesaplama işlemi yapacaksanız öncelikle her yaptığınız testteki net değerini Türkçe için 3,3; matematik için 3,3; fen bilimleri için 3,4; sosyal bilimler için 3,4 katsayıları ile çarpın. Ardından ÖSYM’nin her adaya otomatik verdiği 100 puanı ve OBP’nizi ekleyin. Çıkan sonuç TYT puanınız olacaktır.

Eğer bu hesap size karmaşık geldiyse ÖSYM’ye en yakın sonuçlar veren Vepuan üzerinden TYT Puan Hesaplama yapabilirsiniz.

AYT Puanı Nasıl Hesaplanır?

AYT’de her puan türüne  göre derslerin getirileri farklı olduğundan;

  • AYT Sayısal Puan Hesaplama işleminde AYT matematik: 3,00; AYT fizik: 2,85; AYT kimya: 3,07; AYT biyoloji: 3,07 ile çarpılıyor.
  • AYT Eşit Ağırlık Puan Hesaplama işleminde AYT matematik: 3,00; AYT edebiyat: 3,00; AYT tarih-1: 2,80; AYT coğrafya-1: 3,33 ile çarpılıyor
  • AYT Sözel Puan Hesaplama işleminde AYT edebiyat: 3,00; AYT tarih-1: 2,80; AYT coğrafya-1: 3,33; AYT tarih-2: 2,91; AYT coğrafya-2: 2,91; AYT felsefe: 3,00; AYT din kültürü: 3,33 ile çarpılıyor.
  • AYT Dil Puan Hesaplama işleminde ise her soru: 3,00 ile çarpılıyor.

AYT puanınızı hesapladıktan sonra eğer YKS puan hesaplama işlemi yapacaksanız bu sefer TYT’deki değerler Türkçe için 1,32; matematik için 1,32; sosyal bilimler için 1,36; fen bilimleri için 1,36 oluyor ve bu katsayılar netler ile çarpılıyor. (TYT Puan hesaplama başlığında belirtilen katsayıların sadece TYT puan hesaplama işlemi için kullanılacağını unutmayın.) Ardından puan türünüze göre AYT’den elde ettiğiniz değerler TYT puanı ile birleştiriliyor ve sonuçta YKS Puanı ortaya çıkıyor.

Ortalama ve Standart Sapma

Son sınıfta okumakta olan bütün adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunuyor. Bulunan ortalama ve standart sapma değerleri ile tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanıyor. Eğer sınavdan sonra herhangi bir testte hatalı soru çıktığı takdirde ilgili testte en az bir cevabı bulunan tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul ediliyor ve adayların puanları diğer sorulara verdikleri cevaplarla birlikte hesaplanıyor.

Ortaöğretim Başarı Puanı

YKS puanlandırmasında TYT ve AYT dışında değerlendirilmeye esas alınan bir diğer konu ise OBP oluyor. Bunun için değer aralığı 250-500 oluyor. Ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim başarı puanına (OBP) elde ediliyor. 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 oluyor. 50’nin altında olan diploma notları ise 50 olarak kabul ediliyor. Ardından bu OBP, 0.12 katsayısı ile çarpılarak okuldan gelecek net puan hesaplanıyor. En düşük notlara sahip öğrenci için okuldan 30 gelirken (0.12 x 250=30) 500 OBP’ye sahip öğrenci için 60 (0.12 x 500= 60) geliyor.

Yalnız öğretmen lisesi mezunları alanlarındaki öğretmenlik bölümlerini ve meslek lisesi mezunları ise kendi alanlarındaki programları tercih ederlerse (MTOK bölümleri hariç diğer 4 yıllık lisans bölümleri) OBP’leri 0.06 ek katsayısı ile çarpılacak (En fazla 30, en az 15 net puan gelecek) ve bulunan değer, 0.12 katsayısı ile hesaplanan puana ekleniyor.

Okul Birincilerinin YKS Puanı Nasıl Hesaplanıyor?

Okul birincisi de olsa diploma notu diğerleri gibi önce 5 ile çarpılacak, daha sonra çıkan sayıda 0.12 katsayısı ile çarpılacak. Lakin bir çok bölümde okul birinci için ayrılmış kontenjan bulunuyor ve okul birincileri bu kontenjanlardan istediği bölüme rahatlıkla girme şansı elde ediyor.

YKS’de Sıralamalar Nasıl Hesaplanıyor?

YKS tercihi yapacak adayların puanlardan daha çok dikkat etmesi gereken konu YKS başarı sıralamaları olmalı. Çünkü puanlar her sene sınavın zorluğuna göre değişiklik gösterebileceği için tercih yaparken puanlara bakmak yanıltıcı olacaktır. Ek olarak YKS’ye hazırlık sürecinde çözdüğünüz denemelerdeki sonuçlarınıza göre YKS sıralamanızı görmek isterseniz bunun için yine sitemizdekiiYKS sıralama hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

TYT puan hesaplamasında olduğu gibi aynı şekilde YKS’nin tamamı için hem puan hemde sıralama verilerinde ÖSYM’ye en yakın sonuçlar için Vepuan‘dan YKS Puan Hesaplama ve YKS Sıralama Hesaplama aracını kullanarak hesap yapmanızı öneririz.

Bir Önceki Sene Bölüm Kazanıp Tekrar Sınava Giren Adaylar İçin Hesaplama

Bir aday eğer bir önceki senenin tercihlerinde tercih yapıp herhangi bir üniversitede bir bölüm kazanıp (Açıköğretimin kontenjansız bölümleri ve sınavsız geçişle bir yere yerleşenler hariç) tekrar sınava girdiklerinde 0.12 olan OBP katsayısı kırılarak yarı yarıya düşürülüyor ve 0.06 ile çarpılıyor. (Varsa 0.06 ek puan katsayısı yarı yarıya düşülerek 0.03 ile çarpılır).

Son olarak aslında karmaşık gözüken bu işlem için saatlerinizi harcamanıza gerek yok. Sitemizdeki YKS Puan Hesaplama aracı her şeyi sizin için yapıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu