2022 LGS Tercihleri Başladı: Tercihler Nasıl ve Nereden Yapılacak?

LGS 2022 sonuçlarının açıklanmasının ardından okul tercihleri bugün başlıyor. Öğrenciler 20 Temmuz’a kadar tercih işlemlerini yapabilecekler. Sınava giren öğrenciler liselerin yüzdelik dilim ve kontenjanlarını araştırıyorlar. MEB LGS Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, İmam Hatip, Sosyal Bilimler Lisesi ve Meslek Lisesi taban ve tavan puanları da merak edilenler… 2022 LGS tercihleri başladı mı, ne zaman saat kaçta başlayacak? LGS tercih robotu ile lise tercihi nasıl yapılır? LGS tercihleri nasıl yapılır?

MEB, 5 Haziran’da uygulanan LGS kapsamındaki merkezi sınav sonuçları ve LGS tercih ve yerleştirme kılavuzu yayımlandı. Lise tercihleri bugün başlayacak ve 20 Temmuz’a kadar yapılacak. Yerleştirme sonuçları ise 25 Temmuz’da açıklanacak.

2022 LGS Tercihleri Başladı: Tercihler Nasıl ve Nereden Yapılacak?

Sınava 48 farklı ilden katılan 193 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı. Puanların 100 ile 500 arasında değiştiği dağılımda 400-500 puan arasında puan alan öğrenci oranı geçen seneye göre artış gösterdi. Öğrencilerin yüzde 9,93’ü 400-500 puan aralığında yer aldı. Öğrencilerin en yoğun bulunduğu puan aralığı (yüzde 56,04) ise 200-299 oldu.

Raporda, öğrencilerin cinsiyetleri ile sınav performansları arasındaki ilişki hakkında sonuçlar da incelendi. Elde edilen bulgular, önceki yıllarda olduğu gibi 2022 yılında da kız öğrencilerin matematik dışındaki tüm alt testlerde erkek öğrencilerden daha başarılı olduklarını gösterdi.

Sınavda matematik ve fen bilimleri alt testlerinde doğru cevap sayısı ortalamalarının 2021 yılına göre kısmen artış gösterdiği görüldü.

Merkezi sınavda yer alan sorulardan hiçbiri iptal edilmedi.

2022 LGS Tercihleri Başladı: Tercihler Nasıl ve Nereden Yapılacak?

TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

e-okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul müdürlüklerinden yapılabilecek, tercihlerin ortaokul müdürlüklerine onaylatılması gerekiyor.

LGS’ye GİRMEYENLER TERCİH YAPABİLECEK Mİ?

LGS puanıyla öğrenciler sınavla öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar olmak üzere 3 grupta tercih yapılabiliyor.

LGS’ye girmeyenler Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar ve Pansiyonlu Okullar olmak üzere 2 grupta tercih yapabilecek.

2022 LGS Tercihleri Başladı: Tercihler Nasıl ve Nereden Yapılacak?

LGS’de KAÇ TERCİH HAKKI VAR?

Öğrencilerin il ya da ilçe sınırı olmadan 10 tane okul seçme hakkı bulunuyor.

YEREL TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar ekranından ilk 3 okul eve en yakın olan yerlerden seçilmek zorunda. Öte yandan en fazla 5 tercih yapılabilecek.

SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Liselere yerleştirme tercih sonuçları 25 Temmuz’da açıklanacak. Sonrasında nakil dönemleri başlayacak.

2022 LGS Tercihleri Başladı: Tercihler Nasıl ve Nereden Yapılacak?

PANSİYONUL OKUL TERCİHİNİ KİMLER YAPABİLİR?

İsteyenler pansiyonlu okulları seçebilir. Burada da en fazla 5 okul seçilecek. Eğer 3 grupta tercih yapılırsa ve tüm tercih hakları kullanılırsa, 20 okul seçilmiş olacak.

ÖZEL OKUL KAYDI NASIL YAPILACAK?

Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler, tercihte bulunamayacak.

LGS’yle öğrenci alan özel okullara kayıt işlemleri ise 20 Temmuz’a kadar yapılabilecek. Ancak yabancı özel okullar kayıtlarını 8 Temmuz’da bitirecekler.

NAKİL İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?

LGS yerleştirme işlemlerinin tamamlanmasının ardından iki kez nakil uygulaması olacak. Her dönemde; LGS puanıyla öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için de en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu