Yükseköğretim Rehberi: Hangi Üniversite ve Bölüm Sizin için Uygun?

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’nın ardından tercih heyecanı başlayan öğrenciler hangi üniversiteyi seçecekleri ve puanlarının hayallerindeki bölüme yetip yetmediği gibi sorularla baş başa kalırken, üniversite tercihinde dikkat edilmesi gereken hususlara değinmek gerekiyor. Geleceklerini şekillendiren kariyer yolunda üniversite tercihinin yeri yadsınamazken, aday öğrencilerin soru işaretlerini gidermek adına kapsamlı bir rehber hazırladık.

2022’de kaldırılan baraj puanı uygulaması ve sıralamaların bu yıl düşüp düşmediği gibi konularla beraber ilk defa tercih yapacak öğrencilerin dikkat etmesi gereken başka bazı noktalarda var. Bu konulara yazının ilerleyen kısmında değineceğiz. Ancak bu yıl da başarı sıralamalarının belirleyeceği tercih rotası, puandan da önce sıralamayı baz alarak oluşturulmalı.

Geleceğinize Uygun Üniversiteyi Seçme

Üniversite tercihinizi yapmadan önce önümüzdeki en az 4 yıl boyunca bir tür eviniz olacak olan bu süreçte dikkate almanız gereken birkaç faktör bulunmaktadır. Kampüs olanaklarından eğitim kalitesine, üniversitenin prestijinden mezunların iş imkanlarına kadar, üniversite yaşamınızı şekillendirecek unsurları dikkatlice değerlendirmeli; aynı zamanda günümüzde daha da önem kazanan çift ana dal, yan dal ve yurtdışı eğitim programları gibi seçenekleri mutlaka araştırmalısınız.

Şehir seçimi, eğitim kalitesi, hedeflediğiniz bölüm ve en önemlisi sıralamalar gibi birçok kriteri göz önünde bulundurduğunuzda, üniversite seçimi kariyer yolculuğunuzun ilk adımını oluşturur ve bu adımı dikkatlice düşünerek atmaya özen göstermelisiniz. Tüm bu kriterleri tek tek araştırmak yerine, üniversite tercih robotu sayesinde istediğiniz şehirdeki üniversitelerin tüm bölümlerini filtreleyebilirsiniz. Tavan ve taban puanlara, sıralamara bakarak üniversite tercihinizi çok daha sağlam adımlarla yapabilirsiniz. Ayrıca eğitim dili, örgün/açık öğretim sistemi, hatta burs seçeneklerini bile görüntüleyerek aklınızda bir tercih listesi taslağı oluşturma fırsatını elde edeceksiniz.

Buna ek olarak, “bölüm mü yoksa üniversite mi seçmeli?” sorusu öğrencileri her zaman hayalleri ve idealleri arasında bir seçim yapmaya yönlendirirken güncelliğini korumaktadır. Ancak, okulunuz ne kadar prestijli olursa olsun ilgi duymadığınız bir alanda ilerlemek hem motivasyonunuzu düşürebilir hem de okulunuza olan saygınızı etkileyebilir. Kararsız olanlar, üniversite tercihi konusunda rehber öğretmenine veya bir kariyer danışmanına ulaşabilirler.

Üniversite Tercihini Nasıl Yapmalıyım?

Tercih Listemi Nasıl Oluştururum?

Adayların; ilgi, yetenek ve iş piyasasının taleplerini göz önünde bulundurarak doğru tercih listesini oluşturması gerekmektedir. Bu süreçte, hayal ettikleri üniversite ve bölümleri tercih listesinin başına ve sıralamalarına göre eklemeleri önemlidir. Özellikle bir önceki yılın yerleştirme sıralamaları temel alınarak hazırlanan listede en uygun bölümleri eklemeleri tavsiye edilir.

Sadece istedikleri bölümü yazarak tercih listesini kısa tutmanın bazı zamanlarda aynı yıl içinde yerleşememe durumuna yol açabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, adayların kesinlikle dikkate alması gereken bir diğer nokta, üniversite tercihlerini yaparken hedeflerine yakın olan diğer programları da dahil etmeleridir. Eğer üniversiteye yerleşmek hedefiyle tercihler yapılıyorsa, listenin uzun tutulmasına özen gösterilmeli ve meslek seçimlerine uygun potansiyele sahip diğer bölümler de eklenmelidir. Bunun yanı sıra, kazanılmış olmasına rağmen kaydolunmak istenmeyen programlar ise listenin dışında tutulmalıdır.

Adayların tercih listesini bu yıl da ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi’ne belirlenen tarih aralığında vermesi bekleniyor. Sonuçlar açıklandığı anda hemen araştırmalara başlanmalı ve tercih listesi son güne bırakılmadan önce onaylanmalıdır.

Dipnot – Kaynak1: Ünirehberi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Kopyalama İzni Verilmemektedir!