En İyi Ders Tekrarı Nasıl Yapılır?

Ders tekrarı nasıl yapılır?, ders tekrarının önemi, ders tekrarı yaparken dikkat edilecek noktalar ve daha fazlası bu yazımızda. Öğrencilerin sınavlara hazırlıkta en çok şikayet ettiği konuların başında “Çok ders çalışıyorum fakat öğrendiklerimi unutuyorum.” gelir. Peki bu sorun nasıl çözülür?

İnsan doğası gereği ilk kez öğrenilen bilgi anlık olarak çok iyi bir şekilde öğrenilmiş hissi uyandırır. Bu da çoğu kişinin öğrendikleri konusunda yanılsamasına neden olur. Çünkü öğrenilen ilk bilgi “Anlık Bellek” olarak nitelendirilen kısımda tutulur ve adından da anlaşılacağı üzere kalıcı değildir. Ardından bu bilgi tekrar edilirse “Kısa Süreli Bellek” kısmına geçer. Fakat bunun da kalıcılığı yoktur. En sonunda ise verimli tekrar süreci ile “Uzun Süreli Bellek” kısmına geçer.

Öğrencilerin büyük çoğunlu başarılı bir öğrenim hayatı geçirmek için etkin bir hafıza arzu eder. Yani öğrendiği bilgiyi her zaman hatırlamak ve kullanmak ister. Peki bunun için hangi yöntemler izlenmeli?

Haftalık ve Aylık Tekrarlar Yapın

İster YKS’ye hazırlanıyor olun, isterseniz öğrenci. Öncelikle gün içerisinde öğrendiğiniz bütün konuları gün bitmeden kısa süreli dahi olsa tekrar etmelisiniz. Bu sayede etkin öğrenme sürecinin ilk adımını atmış olursunuz. İkinci adım olaraksa her hafta bitiminde, hafta içi öğrenilenlerin tekrarı yapılmalıdır. Son olarak aylık planda ise 4 haftanın ders tekrarını da yapmayı ihmal etmemelisiniz.

Tekrar Programı Oluşturun

Öğrenmekte olduğunuz her ders için düzenli ders tekrar programı oluşturun. Bu sayede derste öğrendiğiniz hangi konuyu ne zaman tekrar etmeniz gerektiğini rahatlıkla bilebilirsiniz. Programınızı hazırlarken de zor olduğunu düşündüğünüz konuların çalışma sürelerini uzun tutmanızda sizin için yararlı olacaktır.

Gürültülü Ortamlardan Uzak Durun

Gürültülü ortamlarda asla ders çalışmayın. Çünkü tekrar işi özellikle konsantrasyon isteyen bir iş olduğu için gürültüyle iç içe olmak size zaman kaybından başka bir şey getirmeyecektir.

Görsel ve İşitsel Materyaller Kullanın

Bir konuyu ilk kez çalışıyorken öğrendiklerinizi görsel ve işitsel materyallerle mutlaka destekleyin. Bu sayede ilk seferde öğrendiğiniz bilgiler ile görsel ve ses dosyalarını birlikte hafınızda zincirlemiş olursunuz. Sonraki tekrarlarınızda ise ilgili konunun görsellerini veya seslerini hafızanız algıladığı anda o konunun bütün detaylarını da hatırlamanız kolaylaşacaktır.

Ders Tekrarı Nasıl Yapılır?
Ders Tekrarı Nasıl Yapılır?

Mola Vermeyi İhmal Etmeyin

Çoğu öğrenci için ders tekrarı zaten başlı başına sıkıcı bir işken, eğer saatlerce tekrar yapmaya kalkarsanız kendinize zarar verebilirsiniz. Bunun için her 45 dakikalık tekrarların ardına 15 dakikalık molalar öneriyoruz. Ek olarak bu molalarda temiz hava almak, sıvı ve enerji takviyesi yapmak tekrardan dersin başına oturduğunuzda sizi daha zinde hissettirecektir.

Düzenli Uykuya Önem Verin

Dikkat! Verdiğimiz tavsiyeler içerisinde en önemlisi bu olabilir. İster 5 saat tekrar yapın, isterseniz 10 saat. Eğer uykunuzu almamışsanız tekrar yaptığınız bilgiler daha aklınıza yerleşmeden uçup gidecektir. Özellikle ders tekrarı yapacağınız zamanlar da uykunuzu iyi bir şekilde aldığınızdan emin olun.

Sağlıklı Beslenmeye Dikkat Edin

Zinde bir vücut ve sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenilmesi gerektiğini pek çok yerde duymuşsunuzdur. Bu konuya ekleyeceğimiz bir ayrıntı ise özellikle ders tekrarı yapacağınız zamanlar yağlı, tuzlu, şekerli ve baharatlı gıdalardan uzak durmanız. Çünkü bu maddeleri içeren gıdaları tüketmeniz vücudunuzu çoğu zaman yoracağı için yorgunluk hissi oluşturacaktır. Yorgunluğun yan etkisi olarakta uyku problemi baş gösterecektir.

Zihin Egzersizleri Yapın

Bir diğer önemli ve son maddemiz ise bol bol zihin egzersizleri yapmanız yönündedir. Örneğin; santranç oynamak ve bulmaca çözmek gibi aktiviteler yapın. Bunlar sayesinde zihninizin hızlı düşünebilmenize ve kelime haznenizin gelişmesine çok büyük katkı sağlayacaksınız. Böylelikle de derslerinizi 1-2 tekrarla çok iyi kavrayabilir hale geleceksiniz.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu