Edebiyat Nasıl Çalışılır? – Edebiyat Çalışma Taktikleri

Bu yazımızda edebiyat için çalışma yöntemleri, edebiyat nasıl fullenir? ve edebiyat nasıl çalışılır? sorularının cevapları ile edebiyat hakkında bir çok konuya değindik.

Edebiyat Nasıl Çalışılır?

Edebiyatın diğer derslere göre biraz farklı durumu var. Diğer derslerde bir konuya çalıştığınız zaman o konuyu artık kavramış sayılırsınız fakat edebiyat için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Çünkü edebiyat uzun metinlerden oluşan, ezberlenmesi gerekli bir çok konunun yer aldığı bir ders. Neyse ki son yıllardaki sınavlarda artık yazar-eser gibi sorulardan çok biraz daha rahatlatıcı sorular sorulmaya başlanıyor. Tabii bu sizleri tembelliğe itmesin.

Öncelikle edebiyatta başarı elde etmek istiyorsanız sabırlı olmalısınız. Örneğin X bölümünü kazanmak için YKS edebiyatta kaç net yapmalıyım? gibi soruları aklınızdan çıkarmalısınız. Bunun yerine YKS edebiyata nasıl çalışılır? gibi sorulara yönelmelisiniz. Bunun cevabını bulduğunuzda zaten yolun yarısını tamamlayıp başarıya doğru yürüyor olacaksınız.

O zaman madde madde edebiyat dersine nasıl çalışılır açıklayalım.

Edebiyat Çalışma Taktikleri

Çalışmalarınıza Renk Katın

Çalışmalarınıza renk katın diyoruz fakat bu nedir? diyebilirsiniz. Bir çok yerden duymuşsunuzdur; Öğrenmenin büyük bir kısmı görerek yani görsel hafızayla mümkün oluyor Siz de dönemlerin özelliklerini, eserleri ve yazarları kendi içerisinde sınıflandırarak renklendirme çalışması yapın Bu sayede çalıştıklarınız akılda daha kalıcı olacaktır. ?

Farklı Kaynaklara Önem Verin

Edebiyat dersi diğer derslere göre konularının kalabalığıyla da bilinir. Bu yüzden edebiyat dersine çalışırken tek bir kaynağa bağlı kalmayın. Bunun yerine birden çok kaynak kitaptan konulara çalışarak bir kitap olmayan içeriğe diğer kitapta rastlayabilirsiniz. Yalnız birden çok kitaba çalışacağım derken de boş kitaplarla vakit kaybetmeyin. Kaliteli kitaplar ile boş kitapları ayrıt etmeye dikkat edin Böylelikle hiç bir noktayı atlamamış olursunuz. Özellikle MEB kitaplarını önemsememezlik yapmayın. Çünkü son yıllarda müfredat kitaplarına olan eğilim artmış durumda.

Not Tutmaya Üşenmeyin

Yukarıda da dediğimiz gibi edebiyat dersi kalabalık konuların olduğu bir derstir. Bu yüzden çalışırken sık sık önemli gördüğünüz veya daha önce görmediğiniz içeriklere rastlarsanız bunları kesinlikle not almalısınız Bunun yanında düzenli olarak not almanız durumunda kendi dilinizden sizin anlayabileceğiniz şekilde bir kitap hazırlamış olacaksınız. Böyle bir şey harika olmaz mıydı? ?

Duvarlar Boş Durmasın

Evinizde varsa odanıza yoksa müsait yerlerin duvarlarına edebiyat ile ilgili önemli noktaları bir post-it’e yazarak yapıştırın. Bu sayede her gün geçtiğiniz yerlerde bu notlarınıza rastlayacak ve ilgili konuyu belli bir süreden sonra aklınızdan çıkmayacak konuma getireceksiniz. Lakin bunu yaparken de duvarlarınızı kağıtla kaplamamaya dikkat edin. ?

Şifreleme Tekniğini Kullanın

Nedir bu şifreleme tekniği? dediğinizi duyar gibiyiz. Hemen anlatalım.

Özellikle kısa bilgilerde, eser ve yazar ilişkilerinde işinizi çok kolaylaştıracak bu yöntem bir konudaki küçük bilgileri anlamlı bir cümleye veya kelimeye çevirmeye dayalı. ⌛ Örneğin hepimizin ilkokul yıllarından bildiği ünsüz sertleşmesi olan “Fıstıkçı Şahap” gibi. Edebiyatta da ŞAŞNAZ, SoRuN ADaM, SaHTe HaCiM ve FeCi YARA gibi kısaltmalar sizi başarıya götüren kestirme yol olacaktır. ?

Boş Vakitlerinizi Doldurun

Hepimizin günlük 1-2 saati yolda veya dinlenirken boşa akıp gidiyor ? ?Öyleyse bunları edebiyat ile dolu dolu geçirmeye ne dersiniz? Bunun için teknolojiyi en iyi şekilde kullanarak kendinize video veya ses olarak ders videoları hazırlayın ve her boş anınızda bunları kullanın.

Doğru Çalışma Tekniğine Sahip Olun

Edebiyatın kalabalık ders olduğunu defalarca söyledik. Böyle bir dersi çalışmakta kolay olmasa gerek. Fakat bu konuları önem sırasına göre listelerseniz işiniz kolaylaşacaktır Siz de sınavlarda size en çok getirisi olan derse öncelik vererek bu uygulamaya başlayabilirsiniz. Yalnız bunu yaparken konu dengesine dikkat edin.

Ön Tarama Yapın

Edebiyatta bir konuyu çalışmaya başlamadan önce muhakkak ön tarama yapın. Bu sayede konuların zorluğu, kolaylığı ve uzunluğu gibi meselelerde fikir sahibi olursunuz Ek olarak konu öncesi merak duygunuzu kabartmış olacak ve konuyu bitirme hızınız artacaktır. ?

Kendinizi Tanıyın

Sonuncusu ve en önemlisi kendinizi tanıyın. Edebiyat gibi ana derslerin çalışması emek istediği için öncelikle kendinizi iyi tanımalı ve buna göre bir yol haritası izlemelisiniz Eğer yavaş öğrenen biriyseniz ona göre çalışmalısınız. Yavaş öğrenirken hızlı çalışmaya çabalarsanız hem kendinizi üzecek hem de çalışmalarınız boşa gidecektir. ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu